Waterstad Groningen

Jachthavens

De stad Groningen biedt drie ruime jachthavens voor zowel vaste liggers als passanten. De jachthavens liggen aan de "staande mastroute", deze route loopt van Delfzijl (het Eems-Dollardgebied) naar de Friese meren, het Lauwersmeer en het Waddengebied.

Jachthaven Oosterhaven
Aan de oostkant van de binnenstad van Groningen kun je de stootwallen uitgooien in Jachthaven Oosterhaven. De haven biedt plaats aan ongeveer zeventig schepen en heeft water en stroomvoorzieningen. Met het centrum op loopafstand is de haven een ideale plek om de stad te ontdekken.

Jachthaven Reitdiep
De jachthaven is gelegen aan het Reitdiep aan de noordwestrand de stad Groningen. Jachthaven Reitdiep heeft een capaciteit van 220 ligplaatsen voor vaste liggers en passanten. Het centrum van Groningen is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of de fiets.   

No Limit Yachts
De stadswerf No Limit Yachts in Groningen aan de Finse haven biedt een uitgebreid servicepakket. Winterstalling, zomerligplaatsen, passantenplaatsen, verkoop van diesel aan het water en verhuur van doe-het-zelf ruimte. 

Varen door de grachten

Groningen verkennen kan op veel manieren. Een blik vanaf het water levert verrassende stadsgezichten op. Voor een rondvaart kun je terecht bij Rondvaartbedrijf Kool. De rederij verzorgt al jaren rondvaarten door de gracht van Groningen. Stap aan boord, kijk om je heen, luister naar de schipper en ontdek de geschiedenis van Groningen.

Op een actieve manier de stad ontdekken dat kan natuurlijk ook. Onder de Herebrug is kanoverhuur ’t Peddeltje gevestigd. Peddel op je gemak door de gracht en bewonder de prachtige huizen aan de Hoge der Aa en ontdek kunst onder bruggen.


Kunst onder de bruggen

Wanneer je door de grachten van Groningen vaart moet je bij de bruggen in het Verbindingskanaal goed opletten. Bij het open gaan van de bruggen staat je een verrassing te wachten. Namelijk kunst onder de brug.

Oosterbrug
Onder de Oosterbrug is een gedicht van H.N. Werkman aangebracht (kunstenaar Peter de Kan). Het gedicht ‘Gedadige beweging’ bestaat uit 12 coupletten. De letters hangen aan een punt aan de brug. Wanneer de brug opengaat bewegen de letters mee en is het gedicht te lezen.

Herebrug
Als de Herebrug opengaat is het alsof een fotoalbum wordt opengeslagen. Op een groot doek onder de brug is een foto afgedrukt. Te zien is een op aarde geplaatst kistje met daarin een foto van een havengezicht in Groningen. De foto is van Rommert Boonstra en verbeeldt de culturele identiteit van Groningen.

Museumbrug
De museumbrug bij het Groninger Museum is aan de onderzijde versiert met een tegeltableau. Het kunstwerk is gemaakt door de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. Delvoye werd geïnspireerd door Delfsblauw aardewerk waardoor het tableau onder brug Oudhollands aandoet. De acht tegels verbeelden fictieve ‘kinderspelen’.

Herebrug Herebrug

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Wanneer je geïnteresseerd bent in scheepvaart, dan mag een bezoek aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum niet ontbreken. Het museum toont de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepsbouw en scheepvaart vanaf de middeleeuwen tot aan de dag van vandaag. Diverse thema’s zoals Hanzevaart, het schippersleven en Turfvaart komen in beide vijftiende-eeuwse museumpanden aanbod.

Deel deze pagina