Vaarroute lange dagtocht Groningen - Aduarderzijl

Vaarroute lange dagtocht Groningen-Aduarderzijl is een mooie route van ongeveer 35 kilometer door de prachtige grachten van Groningen en het landschap van het Reitdiepgebied. De route is geschikt voor een elektrosloep of een rondvaartboot met schipper.

Praktische informatie

  • Type vaartuig: Elektrosloep of rondvaartboot met schipper
  • Lengte vaarroute: ca. 35 kilometer
  • Type route: dagtocht - ca. 8 uur
  • Bootverhuur: Progress Events, Turfsingel 12-14, 9712 KP Groningen 
  • Opstapplaats: De steiger tussen 2 Groningse zusterschepen uit Foxhol: Rikste en de Ludina (1908 en 1910)
  • Meer informatie: Progress Events - bereikbaar via info@progressevents.nl of 050 – 721 09 02

De route

De route

U start de vaarroute vanaf de Turfsingel in Groningen en maakt een rondje door de stad. De prachtige pakhuizen ons het welvarende verleden van de stad. In de 14e eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Dit was een samenwerkingsverband van welvarende handelssteden.

Aan het begin van de vijftiende eeuw raakte de goede naam van Groningen als Hanzestad besmet door geniepige praktijken. De stad hielp mee om een bende zeerovers te bestrijden, maar liet stiekem ook toe dat geroofde goederen op haar markten werden verhandeld. Als straf werd Groningen korte tijd uit de Hanze gezet. In 1422 was de stad na goed gedrag weer welkom in het verbond.

U vaart via het Hoendiep en Aduarderdiep richting Aduarderzijl. Het Aduarderdiep is rond 1400 gegraven onder leiding van het klooster te Aduard om een goede afwatering van het inmiddels omdijkte land te verkrijgen.

De strategische positie aan de monding van het Reitdiep leidde ertoe dat deze plaats regelmatig veranderde in een slagveld tijdens de Saksische oorlogen en de Tachtigjarige oorlog. 

U kunt hier bij het Rustpunt Camping & Jachthaven Aduarderzijl pauzeren of overnachten. De boten kunnen aangelegd worden in de haven met oplaadgelegenheid.

U vaart terug via het Reitdiep. Onderweg kan bij Café Hammingh of Garnwerd aan Zee kan een een tussenstop gemaakt worden. De boot kan aangelegd worden aan een brede steiger met een 16 ampère stroomaansluiting.

Het pand van Café Hammingh werd in 1876 in opdracht van Egbert Hammingh sr. gebouwd. Ruim honderd jaar werd het café door drie generaties van de familie Hammingh gerund. Het café beschikt over een klein restaurant, een authentieke opkamer, een schitterende bovenzaal en een terras aan het water.

Garnwerd aan zee heeft een terras direct aan het water waar gegeten en gedronken kan worden. Ze bieden onder andere lunch, diners, buffetten, barbecues en high tea aan.

De foto's van Garnwerd en Aduarderzijl zijn gemaakt door Lambertus Postma.

Vaarroute lange dagtocht Groningen - Aduarderzijl

35,27 km

Deel deze pagina